Cum îl ajută o școală bilingvă pe copilul tău? - Questfield

Blog

Ce înseamnă să fii bilingv?

În lumea din ce în ce mai globalizată a secolului în care trăim, a vorbi mai multe limbi străine are din ce în ce mai multe avantaje practice.

Cercetările moderne au dovedit că avantajele bilingvismului sunt mult mai mari chiar decât simpla abilitate de a conversa sau de a interacţiona cu o diversitate mare de oameni.

Interesant este faptul că, dacă pe parcursul secolului 20, cercetătorii și educatorii credeau că o a doua limbă ar putea îngreuna dezvoltarea academică a unui copil, astăzi cercetătorii au dovedit faptul că interacțiunea cu o varietate mare de limbi are un efect profund asupra funcţionării creierului, îmbunătăţind nu numai funcţiile sociale, dar şi cele de comunicare şi executive.

Avantajele bilingvismului
Avantaje cognitive

Cele mai multe dovezi ale studiilor de specialitate arată faptul că experienţa bilingvă îmbunătăţeşte, în primul rând, funcţia executivă a creierului. Astfel, bebeluşii crescuţi în medii bilingve îşi dezvoltă competenţe cognitive de bază, ca, de exemplu, luarea de decizii şi rezolvarea de probleme chiar înainte să înveţe să vorbească. 🙂

Cercetătorii mai susțin că, atunci când învăţăm o altă limbă, dezvoltăm avantaje cognitive care îmbunătăţesc atenţia, auto-controlul şi abilitatea de a face faţă informaţiilor conflictuale. Cu alte cuvinte, diferenţa esenţială dintre bilingvi şi mononlingvi poate fi rezumată printr-o abilitate crescută de a monitoriza mediul înconjurător.

Cei care vorbesc două limbi străine pot să se concentreze fără a fi distraşi cu ușurință de la ceea ce fac şi îşi pot, de asemenea, îmbunătăţi abilitatea de a se muta cu uşurinţă de la o activitate la alta. În societatea noastră contemporană în care multi-tasking-ul este o cerinţă pe piaţa muncii, o persoană bilingvă cu un puternic control la nivel executiv ar putea, în mod cert, să facă o diferenţă.

De asemenea, studiile recente arată, că bilingvismul poate reprezenta o protecţie împotriva îmbătrânirii creierului. Pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, flexibilitatea cognitivă – abilitatea de a se adapta la circumstanţe neobişnuite sau neaşteptate – şi funcţiile executive conexe se deteriorează. Studii recente sugerează că bilingvismul practicat pe întreg parcursul vieţii poate reduce acest declin – dându-i un imbold regenerativ provenit din experienţa de a folosi alternativ un sistem lingvistic sau altul.

Influența mediilor bilingve asupra celor mici
Abilități de limbă

Studiile cu privire la impactul pe care îl au mediile bilingve asupra copiilor dovedesc faptul că creierul bebeluşilor care provin din familii bilingve rămâne mai deschis către învăţarea de noi sunete, comparativ cu cel al bebeluşilor din familiile monolingve.

„Creierul unui bebeluş de 11 luni învaţă ce limbă sau limbi sunt prezente în mediul înconjurător şi este, în egală măsură, capabil să înveţe 2 limbi străine la fel de bine ca una singură,” susţine Ferjan Ramírez.

Tocmai când copiii sunt pe cale de a împlini 1 an şi încep să vorbească, încep să facă o schimbare în modalitatea în care produc sunetele cuvintelor rostite, si acesta este punctul în care a creşte într-o familie bilingvă este un avantaj.

Prin urmare, atât de la vârste fragede, cât și ulterior, expunerea la două limbi străine îi face pe copii mai conştienţi de cum funcţionează limbajul în general, îmbunătăţindu-le auto-controlul și abilitatea de concentrare.

Bilingvismul la școală
Abilități sociale și de comunicare

A fi bilingv are avantaje de necontestat. A învăţa mai mult de o limbă străină oferă posibilitatea unor conversaţii şi experienţe noi. Multilingviştii au o capacitate fantastică de auto-adaptare care reprezintă tot atâtea modalităţi în care pot funcţiona şi gândi, în funcţie de nuanţele limbilor vorbite.

În consecinţă, putem afirma că bilingvii sunt mai buni în a înţelege perspectivele celorlalţi. Supranumit și abilitate socială, multilingvismul atrage după sine abilităţi foarte bune de comunicare. Copiii crescuţi în contexte bilingve activează anumite coduri sociale care le indică ce limbă să folosească în funcţie de persoana cui i se adresează şi contextul în care o folosesc. Toate aceste abilități contribuie la pregătirea pentru viață încă din primii ani de dezvoltare și, mai târziu, în mediul academic.

Prin urmare, experienţa bilingvă influențează creierul din copilărie și până la o vârstă înaintată. Nu există dezavantaje ale bilingvismului şi nici vârsta ideală la care copilul ar trebui să interacționeze cu mai multe medii bilingve. Cu cât începem mai devreme, cu atât mai bine.

La Questfield aprofundăm tema bilingvismului alături de părinți, profesori și elevi, fiind un pilon cheie al conceptului nostru educațional. Credem în beneficiile unui mediu bilingv și ne asigurăm constant că întreaga călătorie de învățare are la bază acest principiu. Mai multe detalii despre concept educațional, curriculum, program, profesori și mediu educațional vă invităm să aflați în cadrul evenimentului de prezentare a școlii Questfield. Detalii aici.

Menţionăm că acest articol preia informaţii şi date fundamentate pe o serie de cercetări regăsite în articole pe subiect publicate în New York Times, Washington Post sau Science Alert.