De ce este importantă lectura? - Questfield School

De ce este importantă lectura?

Citindu-le copiilor cu voce tare și împărtășind cu ei povești încă de la naștere sunt cele mai importante și plăcute lucruri pe care le putem face în calitate de părinți. Iată câteva idei și direcții despre ce presupune, mai exact, lectura încă de la vârste fragede.

Văzută că o experiență a gândirii creative și nu numai, prin lectură, cititorul proiectează o mișcare interioară în care el devine regizor și, respectiv, actor al acțiunii. Cărțile îl ajută pe cititor să se inițieze, să se transforme, să-și dorească să descopere, să trăiască diferite experiențe de viață, să facă alegeri și să ia decizii împreună cu personajele, lectura oferindu-i destule cunoștințe și resurse menite să îl pregătească pentru experiențele reale, din viață și lumea mai mare. Pentru copii, este cu atât mai important să le oferim această bagaj de idei, alegeri, decizii și experiențe încă de la început.

reading - Questfield School

 Când încep să-i citesc copilului meu?

Întrebarea când începem să le citim copiilor este extrem de bine corelată cu întrebarea când începem să le vorbim copiilor. Nu este niciodată prea devreme. Numeroase studii arată că bebelușii între 0 și 2 luni sunt mai receptivi la ritmurile și poveștile pe care le-au auzit înainte de naștere. Asta înseamnă că încă de când este în burtica mamei, copilul aude fiecare sunet și vibrație din jurul lui. Legătura dintre copil și mamă se formează, întâi de toate, prin intermediul intonației și vibrației vocii. După naștere, aceasta este prima voce pe care o identifică și o asociază cu ideea de maternitate, de acasă, de siguranță. La fel se întâmplă și dacă vocea tatălui este auzită chiar înainte ca el să vină pe lume.

Poate cel mai plăcut și cald mod de a comunică cu cel mic în timpul sarcinii este prin cântec, rimă și lectură. Cuvintele simple, intonațiile diferite, vibrațiile dulci ale vocii asociate cu lectura vor da tonul fluenței în vorbire, al imaginației, al culorilor, al simțurilor și puterii de concentrare de mai târziu. Mai mult decât atât, acestea au un efect extrem de puternic de calmare, căldură și apropiere.

9-may-(19)

 Cum contribuie lectura la dezvoltarea copilul meu?

 Lectura cu voce tare, încă de la vârste foarte fragede, oferă o mulțime de beneficii pentru dezvoltarea psihomotorie a copilului, precum:

 •  le formează copiilor abilitățile de a asculta, de a acorda atenție, de a se concentra și de a memora;
 •  îi ajută să înțeleagă sensul cuvintelor, familiarizându-i cu sunetele și limba, construindu-le, în timp, vocabularul;
 •  le transmite copiilor dragostea pentru lectură și învățat;
 •  le îmbunătățește abilitățile de comunicare prin dezvoltarea simțurilor;
 •  le stimulează imaginația și creativitatea;
 •  le facilitează înțelesul unor concepte precum poveste, numere, litere, culori, forme și le oferă informații despre lumea din jurul lor;
 •  îi ajută să deprindă abilități de gândire încă de la vârste fragede. Atunci când îi citești, copilul învață să înțeleagă cauza și efectul, învață să exerseze logica, dar și să gândească în termeni abstracți;
 •  lectura îi ajută pe copii să depășească stările de anxietate și stres.

12485983_562297520587823_3917952546731766095_o

Cum îi citesc copilului meu?

 Studiile și cercetările din domeniu arată că lectura oferă un sentiment de intimitate și apropiere care îi dă copilului siguranță că este iubit și că i se acordă atenție, aceste lucruri contribuind în mod pozitiv la modul în care el se dezvoltă. Iată ce poți face tu atunci când îi citești bebelușului cu voce tare:

 1. Alege un loc și un mediu liniștit, unde nu există zgomote de fundal care îl pot hiperstimula.
 2. În primele luni de viață, celulele nervoase ale bebelușilor sunt receptive chiar și atunci când aceștia dorm. De aceea, este extrem de important ca el să audă vocea mamei pe care o va recunoaște cu ușurință în orice context, mai ales dacă el este deja obișnuit cu ea. Puteți observa cu ușurință cum își mișcă mânuțele sau piciorușele sau cum li se schimbă mimica când le vorbiți sau le citiți bebelușilor. În primele luni de viață, aceștia nu înțeleg cuvintele pe care le spuneți, doar sunt stimulați de efectul pe care îl are sunetul vocii asupra lor.
 3. Lectura nu are același efect atunci când ea nu este însoțită de dragoste și atenție. Când devin suficient de mari, copiii aleg ei cărțile pe care vor să le citiți, dorindu-și să fie strânși în brațe și să li se dea atenție.
 4. După vârsta de 1 an, copiii vor selecta singuri cărțile din care vor să le citiți. Atunci puteți observa preferințele lor, fiecare copil fiind unic în modul în care interacționează, își construiește și se bucură de lumea din jurul lui.
 5. Sunt foarte importante contactul vizual, mimica și gesturile pe care le folosiți în timpul lecturii. Ele atrag atenția și stimulează creativitatea. Cărțile cu rime, ritmuri, repetiții și poze sunt excelente din acest punct de vedere.
 6. Fiți consistenți în lectură, citindu-i micuțului, pe cât posibil, în fiecare zi și la aceeași oră. Cititul chiar înainte de somn poate să fie o alternativă bună. Puțin câte puțin, chiar dacă nu manifestă interes încă de la început, copiii vor deveni din ce în ce mai interesați de poveștile și personajele preferate.
 7. Vorbiți mai rar pentru a-i ajuta pe bebeluși să asculte, să înțeleagă și să învețe ritmul, chiar muzicalitatea limbii.
 8. Citind aceeași carte (poveste) de mai multe ori, deși poate părea plictisitor și static, pe bebeluși îi ajută să-și dezvolte memoria și limbajul. În general, copiii învață cel mai bine prin repetiție. Un vocabular bogat va conduce la un limbaj mai dezvoltat, o gândire mai complexă și, ulterior, la o relaționare mai cu cei din jur.

img_0381

Lectura nu poate fi, desigur, lipistă de entuziasmul și bucuria de petrece timpul cu familia. Cititul poate fi, în timp, transformat într-un moment mult așteptat de copil prin intermediul căruia acesta să asocieze lectura cu dragostea și, atunci când va crește,  să promoveze, la rândul lui, valorile și beneficiile cărților.

În concluzie

Cu  cât începe mai devreme, cu atât lectura este mai benefică și va avea efecte uluitoare asupra dezvoltării psihomotorii a celui mic, contribuind la formarea lui ca individ responsabil de propria lui învățare și ca un cetățean autonom cu un  set autentic de valori ce va da un sens important lumii lui.

 Poveștile le oferă copiilor un simț al identității și le oferă o perspectivă mai nuanțată asupra realității. 

Articol realizat în colaborare cu 9vremparinti.ro